’Tis the Season

’Tis the Season

Annat, Vardag / Kommentera

Än en gång närmar sig julen med enorma kliv. Nyss var det mörka november, nu är det plötsligt december och Whamageddon är i full gång och jag åkte ut i fredags när jag bad ett par elever öppna ett klassrum och där inne spelades den. Men känner du att du saknar lite inspiration för vad du kan ge i julklapp till löparen i ditt liv? Då ska jag lista lite lagom genomtänkta saker som kan vara till nytta, förhoppningsvis utan att bidra till köphetsen.

Det kan vara svårt att hitta den där perfekta julklappen, för man vill ju inte ge nåt som inte kommer användas, ännu ett bidrag till sopberget, och emedan presentkort är en av mina favoriter att få är det kanske inte så himla kul att ge bort. Så med det här inlägget tänkte jag fokusera på det där som jag tror de flesta löpare uppskattar men kanske inte alltid tänker på. Here goes!

1. Ett supportat träningspass eller äventyr. Har löparen i ditt liv pratat om att springa Ostkustleden, Kristianstad runt eller Lidingöloppet, eller bara finalpasset på sin C25K, då kan du ge bort gåvan att vara supportpersonal till deras äventyr. Du står för allt logistiskt så som resan dit och hem, frukost, packa väskor och, om det är ett längre pass, möt upp dem längs vägen, fyll på vatten, langa mat och ha med torra strumpor. Sen väntar du vid mål med en picknick full med allt det där goda.

2. Löparläger. Den här hänger ihop lite med den förra men kanske lite mer ambitiös. Löparresor och -läger finns massor att välja på (några exempel: Runacademy, Team Nordic Trail, Sweden Runners, Pace on Earth) och har man ekonomi till det är ju det en briljant gåva. Men de är ofta ganska dyra så varför inte göra ett eget? Hitta en plats som är ny att springa på (här går det så klart att kombinera med andra intressen, det måste inte vara en stuga ute i skogen), boka ett billigt AirBnB och ta med egen mat. Här, precis som ovan, ser du till att logistiken runt löpturerna går enkelt, men resten av tiden kan ni ju använda till gemensamma nöjen. Eller yoga. Man ska tydligen göra mycket yoga på löparläger.

3. Biljetter till lopp. Här kräver också lite luskande i hur löparen lägger upp sin träning och sina mål. Men det brukar sällan vara ett problem att ta reda på. En kopp kaffe och ett “Vad har du nu för mål med all den här löpningen?” så vet du snart mer än du egentligen ville. Sen kollar du Löparkalendern eller Trailkalendern hos Trailrunning Sweden efter lopp som passar in i ambitionen och köper biljett till det.

Inte sponsrad. Tyvärr.

4. En hel låda bars. Ta en sväng i dina lokala mataffärer och töm deras hyllor på bars. Eller köp några stycken i alla fall. Det är nåt som alltid går åt för en som springer lite längre och ofta kör man fast lite i det där vanliga. Men vinterträningen är också den perfekta tiden att testa nya grejer så köp lite allt möjligt. Kanske inte proteinbars om du inte vet att det går hem, utan fokusera på de där andra. Eller kanske baka egna? Personligen har jag kört fast i Moonvalley (som drivs av tre svenska löpare från deras gård i Norge), Getraw och Wholebake Flapjacks men det finns en uppsjö och de går alltid åt så småningom. 

5. Body glide. Att saker skaver när man springer är ofrånkomligt. Ju längre man springer desto mer skaver det. Men det finns ett gäng produkter på marknaden som hjälper till att förlänga tiden innan det börjar skava. Kolla i din närmaste sportaffär eller apotek efter Body Glide, Zone 3 eller Squirrel’s Nut Butter (den sista kanske inte finns i Sverige men den har ett kul namn). Anti-skavstift eller -kräm brukar de också marknadsföras som.

6. Armvärmare. Man kan inte ha för många armvärmare och oavsett om du köper såna i ull som värmer gott på vintern eller såna i syntet som håller vinden ute så finns det alltid en användning för dem. Att de dessutom är ganska universella i storlekarna gör att man inte måste veta exakt midjemått, skostorlek eller månfas för att hitta rätt. 

7. Strumpor. Japp. Helt enkelt. Löparstrumpor kan vara ganska dyra så det är alltid en välkommen gåva. Gör lite research för att hitta rätt storlek och välj ett par med lite kul design årstiden till ära.

Sju snabba saker som är bra julklappar till en som gillar att springa. Har jag missat nåt? Berätta i kommentarerna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.